• 26940 61443
  • mail@dim-vasil.ach.sch.gr
  • Βασιλικό Αχαΐας 250 08
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Διαχείριση Θυμού (Ε’ τάξη)

Διαχείριση Θυμού (Ε’ τάξη)

Με αφορμή το θέμα της Φιλίας, το οποίο εξετάστηκε στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, συζητήσαμε αρκετά για τα συναισθήματα που προκαλούνται από την συναναστροφή με τους φίλους μας. Εξετάζοντας τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι μαθητές στις παρέες τους, καταλήξαμε ότι είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστούμε το θυμό που προκαλείται από -πολύ συχνά- ασήμαντα περιστατικά, τα οποία ωστόσο μεγαλοποιούνται, προκαλώντας παρεξηγήσεις και αρνητικό κλίμα. Η ερώτηση-φυσικά- προέκυψε πολύ γρήγορα: ”Πώς μπορώ να διαχειριστώ αποτελεσματικά το θυμό μου”;

Αρχικά, παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο, το οποίο εστιάζει στο συναίσθημα του θυμού και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα περιστατικών που το προκαλούν.

 

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το “κουτί του θυμού”, στο οποίο θα βάζαμε όλα όσα μας προκαλούν θυμό στην καθημερινότητά μας και το “κουτί της ηρεμίας”, στο οποίο θα βάζαμε όσα μας ηρεμούν. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρναμε να αναγνωρίσουμε τα περιστατικά που συνδέουμε με το συναίσθημα του θυμού, ενώ ταυτόχρονα θα δίναμε και μία λύση σε αυτά, έναν τρόπο διαχείρισης του αρνητικού αυτού συναισθήματος.

 

 

 

Στη συνέχεια, δόθηκε στα παιδιά μία φωτοτυπία με τίτλο “Ο θυμός δεν είναι επιθετικότητα”, το οποίο περιλάμβανε περιστατικά που μπορεί να προκαλέσουν θυμό. Ζητήθηκε από τα παιδιά να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών, υπό έναν όρο: απαγορεύονται οι αντιδράσεις θυμού. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε αυτό και στη συνέχεια συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να επιλέγουν συχνότερα εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης αρνητικών περιστατικών. Τέλος, κολλήσαμε σε κόκκινο χαρτόνι τους ”κακούς” τρόπους διαχείρισης του θυμού, ενώ σε πράσινο τους ”καλούς” τρόπους και τα τοποθετήσαμε στον τοίχο της τάξης.

Κλείσαμε με μία ευχή: “Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να καταφέρουν να νικήσουν το δράκο του θυμού, όπως εμείς σήμερα”.

 

 

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=k_7t_kjmyUg&t=595s&ab_channel=EVANGELIAGRAIGOU