• 26940 61443
  • mail@dim-vasil.ach.sch.gr
  • Βασιλικό Αχαΐας 250 08
ΔΡΑΣΕΙΣ
Το χθες και το σήμερα των παιδιών του τόπου μας

Το χθες και το σήμερα των παιδιών του τόπου μας

Την Τρίτη 16 και 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε  στο σχολείο μας δράση με την καθοδήγηση της συγγραφέως και φιλολόγου κας. Γιώτας Καΐκα – Μαντανίκα και τη συμμετοχή των Δ’, Ε’ και Στ’  τάξεων . Σκοπός της ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της προφορικής ιστορίας και να γνωρίσουν τη μεθοδολογία της κοινωνικής έρευνας. Το θέμα που δόθηκε στους μαθητές  ήταν «Το χθες και το σήμερα των παιδιών του τόπου μας» και είχε σαν στόχο οι μαθητές να συγκρίνουν τη ζωή τους στο παρόν, με τη ζωή των παππούδων τους όταν ήταν παιδιά.

Η έρευνα σχεδιάστηκε από κοινού με τους μαθητές και οι ίδιοι έλαβαν αποφάσεις σχετικά με τις θεματικές που θα μελετήσουν και την τεχνική συλλογής των δεδομένων. Συντάχθηκαν  κοινά ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν οι ίδιοι και οι παππούδες τους (μέσω συνεντεύξεων που πήραν οι ίδιοι οι μαθητές) με σκοπό να διερευνηθούν θέματα όπως η σχολική ζωή, η εξωσχολική ζωή, οι γιορτές, τα επαγγέλματα και η τοπική οικονομία, στο παρόν και στο παρελθόν. Πέραν των συνεντεύξεων οι μαθητές συγκέντρωσαν υλικό και τεκμήρια όπως φωτογραφίες που σχετίζονται με τα υπό μελέτη θέματα.

Σε μια πρώτη συνάντηση, με την καθοδήγηση της συγγραφέως, οι μαθητές κωδικοποίησαν τα δεδομένα των συνεντεύξεων κάνοντας ομαδική εργασία. Σε δεύτερη συνάντηση, ανέλυσαν τα δεδομένα τους και αποτύπωσαν δικά τους συμπεράσματα και προτάσεις, αξιολογώντας τις συνεντεύξεις και τα τεκμήρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και τεκμήρια θα αναρτηθούν σε έκθεση στο χώρο του σχολείου στη  γιορτή λήξης, όπου γονείς και παππούδες θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν την εργασία των μαθητών, να δουν τις διαφορές που παρουσιάζει ο τόπος τους με το πέρασμα του χρόνου και να γευτούν προσωπικές αναμνήσεις.