• 26940 61443
  • mail@dim-vasil.ach.sch.gr
  • Βασιλικό Αχαΐας 250 08

Βρέχει ελιές στη σχολική αυλή μας…

Την Δευτέρα 27/11/23 ολοκληρώθηκε το ελαιομάζωμα  στο σχολείο μας.  Για πρώτη φορά,  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημ.Σχολ.Βασιλικού  προσφέρθηκε εθελοντικά ,σε συνεργασία με το σχολείο, να μαζέψει  τις ελιές μας,  ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση-κάλεσμα  των μαθητών  με τη συγκατάθεση της Διευθύντριας και του Διδακτικού προσωπικού. Τα χρήματα που θα μαζευτούν από το λάδι θα διατεθούν για την εκπλήρωση επιθυμίας των μαθητών, όπως αυτοί επέλεξαν  στα μαθητικά τους συμβούλια(Ε και Στ τάξη). Αν και η περισσότερη και δυσκολότερη δουλειά ξεκίνησε από την προηγούμενη μέρα , την Κυριακή 26/11/23 , χάρη στο  Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων , ωστόσο η επόμενη μέρα ήταν η πιο  συναρπαστική ,  καθώς μαζεύτηκαν οι πιο γλυκές ελιές ,  από τα χεράκια των μαθητών μας. Ξαναστρώθηκαν τα ελαιόπανα στη σχολική αυλή . Παρουσιάστηκαν εργαλεία ραβδίσματος, κλαδέματος και συγκομιδής της ελιάς από τα πιο παλιά ως τα πιο σύγχρονα. Εξηγήθηκε η διαδικασία του ελαιομαζώματος με τον πιο ωραίο τρόπο, τον βιωματικό. Οι μαθητές ¨χτένισαν¨ κομμένες κλάρες ελιάς, ράβδισαν κάποιες άλλες και στο τέλος μάζεψαν το πιο γλυκό καρπό. “Βρέχει ελιές” αναφώνησε ένα πρωτάκι μας και όλων τα πρόσωπα έλαμπαν από χαρά , αυτή τη χαρά που δίνει ο προσωπικός κάματος. Στο τέλος,  όπως τα παλιά χρόνια φάγαμε ένα λιτό αλλά θρεπτικό πρωινό στον ελαιώνα μας  για να δυναμώσουμε και ολοκληρώσαμε την εργασία με τραγούδι και χορό,ως δώρο προς τους γονείς που προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν και να μας μάθουν την τεχνική του ελαιομαζώματος.

Τελειώνοντας, αναφέρουμε ξανά τη δύναμη της ομάδας που περικλείει την ευρύτερη σχολική και τοπική  κοινότητα. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε και  στον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού, καθώς το ελαιοτριβείο του δεν θα πάρει προμήθεια από το λάδι μας όπως συνηθίζεται , αλλά θα τη διαθέσει για το σχολείο. Επίσης  υποσχεθήκαμε να συνεχίσουμε τη δράση αυτή και του χρόνου και ευχηθήκαμε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή.

Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ  από όλους μας, μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μα.

ς

Η Διευθύντρια

Μ.Μαματά

.